Ιστορία περιοχής

     Η αρχαία Σκιώνη χτίστηκε μετά τον Τρωικό πόλεμο και αναφέρεται ως η πρώτη αποικία νότιων Ελλήνων στη Χαλκιδική. Πολεμιστές από την Πελλήνη της Πελοποννήσου μετά την άλωση της Τροίας επέστρεφαν με τα πλοία τους φορτωμένα σκλάβες και λάφυρα στην πατρίδα.  Περιπλέοντας τη Χαλκιδική άραξαν στη ΝΔ. ακτή της Κασσάνδρας, για να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό ή και να διαχειμάσουν.

     Τότε οι Τρωαδίτισσες σκλάβες βρήκαν ευκαιρία, όταν οι Πελληνείς άντρες έλειπαν στη στεριά, να κάψουν τα πλοία και ανάγκασαν τους πολεμιστές να παραμείνουν για πάντα στην Κασσάνδρα, να τις παντρευτούν και να ιδρύσουν τον οικισμό, που ονομάστηκε Σκιώνη.

     Σε νόμισμα της αρχαίας Σκιώνης (500 π.χ. περίπου) εικονίζεται ο ομηρικός ήρωας Πρωτεσίλαος, ο οποίος αναφέρεται και ως ιδρυτής της πόλης. Σημαντικό ήταν το λιμάνι της Σκιώνης, το οποίο συνετέλεσε πολύ στην ακμή της. Τον 5ο π.χ. αιώνα η Σκιώνη, έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, αλλά κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο προσχώρησε στους Σπαρτιάτες. Η Σκιώνη πλήρωσε ακριβά αυτή την αποστασία, αφού οι Αθηναίοι κατέλαβαν τη Σκιώνη, κατέσφαξαν ή πήραν σκλάβους τους κατοίκους της κι εγκατέστησαν σ’ αυτή Πλαταιείς, που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
Η αρχαία Σκιώνη βρισκόταν στα ΝΑ. του σημερινού χωριού.

Νεα Σκιώνη 2013

Νεα Σκιώνη 2013

     Το υπάρχον χωριό δημιουργήθηκε το έτος 1918, στην σημερινή περιοχή, όπου παλαιότερα υπήρχαν καλύβες ψαράδων. Το 1930 το παλαιό χωριό που είχε ονομαστεί «Τσαπράνι» και χτισθεί στο βουνό της Κασσάνδρας, 4 χλμ ΒΑ της ακτής, άρχισε να εγκαταλείπεται. Το νέο χωριό ονομάσθηκε κατά την αρχαία Σκιώνη, η οποία ήταν και η παλαιότερη αποικία στην περιοχή. Το καινούριο χωριό είναι ένας ήσυχος παραλιακός οικισμός, που περιβάλλεται από ελαιώνες.

Sunset from Nea Skioni port

Sunset from Nea Skioni port

     Σήμερα η Νέα Σκιώνη έχει περίπου 900 κατοίκους και είναι το μεγαλύτερο ψαροχώρι στην Κασσάνδρα.  Η ακτογραμμή της βλέπει το Αιγαίο Πέλαγος και διαθέτει πολύ όμορφο λιμάνι. Οι παραλίες της εντυπωσιάζουν τους τουρίστες με τα πεύκα να φτάνουν σχεδόν μέχρι το κύμα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, τη μελισσοκομία, τα ελαιόδεντρα και διάφορες τοπικές καλλιέργειες. Η Νέα Σκιώνη βρίσκεται 5 χλμ μακριά από τα θερμά-Ιαματικά λουτρά της Αγίας Παρασκευής. Η παραλία του χωριού βραβεύεται επί σειρά ετών με “γαλάζια σημαία”.

                                                  Τοπικές Εορτές

Του Αγίου Πνεύματος τον Ιούνιο στο Παλαιό χωριό.

Το Πανηγύρι της Παναγίας στην Παραθαλάσσια εκκλησία την 22 Αυγούστου.

Η τριήμερη γιορτή του Γαύρου στο τέλος Ιουλίου.

Gavros local celebration

Gavros local celebration